Wij zijn de Vrolijke strijders! Aangenaam. Wereldberoemd in eigen provincie en ver daarbuiten. Al meer dan 20 jaar zijn wij een gezellige club piraten in hart en nieren met een ontzettend groot hart voor het echte Nederlandstalige levenslied. Ook zijn we zo’n beetje de uitvinders van de piratenmarathon. Deze traditie is ontstaan in 1997 en duurt tot op de dag van vandaag voort.  

Ontstaan

De Vrolijke Strijders zijn volgens de officiële statuten (geschreven op een bierviltje) opgericht in 1997 door een 7-tal zendpiraten. Enthousiaste jongeren met een grote liefde voor de Nederlandstalige, streek, piraten en volksmuziek. Kortom, muziek wat nog niet doorgebroken is bij een groot publiek. Tijdens de kerstvakantie van 1997 bundelden deze piraten hun krachten en verzorgden vanuit een caravan (illegaal) 2 weken lang onafgebroken een marathonuitzending in de Friese ether.  24 uur per dag werd om toerbeurt de studio bemand en klonken de piratenhits voor een ieder die ze wilde horen. Achteraf bleken de heren over een gigantische schare luisteraars te beschikken gezien de  reacties en de ruim 2600(!) verzoekjes van luisteraars. Dit in de tijd dat er praktisch alleen nog maar gebeld werd en de sms net z’n intrede had gedaan. In dat daglicht een unieke prestatie en een enorm succes. Een traditie was geboren… 

 

 

Vrolijke Strijders weer in de lucht

Vervolg

In de jaren die volgden bleef de kerstmarathon onverminderd populair. Kranten schreven erover en de luisteraars konden niet wachten tot het jaar voorbij was. Onvoorstelbaar! De groep piraten werd uitgebreid en men ging onverstoorbaar (nog steeds illegaal) door om ieder jaar rondom de kerstdagen het jaar af te sluiten met de traditionele kerstmarathon in de Friese ether. Deze populaire marathon bleef ook bij het gezag niet onopgemerkt. Een aantal jaren zijn de Vrolijke Strijders met rust gelaten maar uiteindelijk moesten ze er toch een aantal keren aan geloven. Zonder zender en met een behoorlijke boete op zak bleek dat het niet meer haalbaar was om illegaal in deze vorm een marathon te verzorgen. 

De regelgeving veranderde en hiermee werd er een mogelijkheid gecreëerd om voor bepaalde activiteiten een zogenaamde evenementenzendervergunning (mooi Scrabblewoord) aan te vragen. Een vergunning om legaal een aantal dagen uit te zenden zodat deze traditie niet gebroken zou worden. Hier namen de Vrolijke Strijders, zij het in eerste instantie schoorvoetend, dankbaar gebruik van.    

Dankzij de verandering van de regelgeving, het ouder (en verstandiger) worden van de Vrolijke Strijders, de professionalisering van het radiostation  en de nog steeds onveranderde liefde voor het Nederlandstalige levenslied is de jaarlijkse marathon inmiddels een groot begrip in Friesland geworden.  

Tegenwoordig

Het hele jaar door wordt er met groot enthousiasme gewerkt aan de voorbereidingen van de marathonuitzending. Ieder jaar is het een uitdaging om het voorgaande jaar links, of rechtsom te overtreffen. Ook de luisteraars weten inmiddels de weg richting de studio te vinden waar men op gezette tijden van harte welkom is voor een hapje en een drankje om gezellig radio te kijken. Speciale artiestenmiddagen, een heuse bingo, een matinee en een kindermiddag. Allemaal activiteiten die door de Vrolijke Strijders zijn bedacht om de mooiste tijd van het jaar gezellig samen te vieren. Je bent bij deze uitgenodigd! 

Vandaag de dag zijn de Strijders, naast de voorbereidingen van de traditionele marathonuitzending druk bezig met het inmiddels razend populaire radiostation in de lucht te houden. Weliswaar alleen op internet maar dat mag de pret niet drukken. De liefde voor het Nederlandstalige repertoire blijft onverminderd groot! 

Wij als Vrolijke Strijders zouden onze activiteiten nooit kunnen uitvoeren zonder deze sponsoren! 
Vereer ze eens met een bezoekje en doe ze vooral de groeten van ons!